Vitaminler vücutta bir oranda sentezlenmeyen, yaşam için gerekli, çok küçük miktarlarıyla hücre metabolizmasında önemli tepkimeleri uyaran organik bileşiklerdir. Vitaminlerin çoğu vücut tarafından yapılamadığı için besinlerimizle alınması gerekmektedir. Bu besinlerin bir kısmı çiğ olarak, bir kısmı da belirli pişirme süreçlerinden geçerek soframıza gelir. Bu hazırlama ve pişirme süreçleri esnasında oluşabilecek vitamin kayıpları insan sağlığını yakından ilgilendirmektedir. Vitamin gruplarını etkileyen ısı, ışık gibi etkenler ile asidik ve alkali ortamlar vardır. O nedenle her besin grubunun vitamin kayıplarına neden olmadan tüketilmesi yaşamın sağlıklı sürdürülmesi açısından gereklidir.
Vitamin ve mineraller, normal yaşamın sürdürülebilmesi ve sağlıklı nesiller için gerekli olan bileşik ve elementlerdir. Kalori değerleri yoktur. Vitaminlerin bazıları hücrelerimizi oksidatif strese karşı korur, bazıları koenzim şeklinde, bazıları da hormonlara benzeyen etkinlik gösterirler. Vücudumuz vitaminleri kendisi yapmadığından dışarıdan almak gerekir. Günlük vitamin gereksinimi yaşa, cinsiyete ve bazı özel durumlara bağlı olarak değişir. Yeterli düzeyde almadığımız takdirde bedenimizde aksaklıklar görülür. Vitaminlerin hepsinin kendine özel önemli görevleri vardır. Vitaminlerin herhangi biri vücuda alınmazsa o vitaminin yardımcı olduğu kimyasal tepkime yürümeyeceğinden dolayı büyümede ve vücudun çalışmasında aksamalar olur.
Vitaminler çocuklarda;
Mineraller ise;
Mineraller vücutta gereksinim duyulan miktara göre makro mineraller ve mikro mineraller (iz elementler) olmak üzere iki grupta incelenirler. İnsan için elzem olan makro mineraller; kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum, sülfür, sodyum ve klordur. Mikro mineraller ise; demir, bakır, selenyum, molibden, iyot, kobalt, çinko, manganez, flor ve kromdur.
Multivitaminler Ne İşe Yarıyor?
Besin destekleri (supplements), besin öğelerini belirli miktarda içeren hap, kapsül ya da sıvı formda bulunan, vitamin, mineral, aminoasitler, esansiyel yağ asitleri, posa, çeşitli bitkiler ve bunların ekstrelerini içerebilen destekleyiciler olarak tanımlanır. Besin destekleri, vitamin, mineral, fitokimyasallar, aminoasitler, otlar ve botanik ürünleri kapsar. Araştırmalar en çok kullanılan besin destek ürünlerinin mineral içeren veya içermeyen mineral-vitamin kombinasyonu multivitamin besin destekleri/supplementleri olduğunu göstermektedir.