İnsan vücudundaki fonksiyonların çalışması için gerekli olan maddelerden biri de minerallerdir. İnsan vücudunda farklı makro ve mikro mineraller bulunur ve bunlar farklı görevlere sahiptir. Mineraller, vücudun kendi başına üretemeyip yiyecek ve içecekler sayesinde depoladığı maddelerdir. Vücudumuzun sağlıklı olabilmesi, enzim ve fonksiyonların tam anlamıyla çalışabilmesi adına mineraller insan vücudu için vazgeçilmezdir.
İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu mineraller oldukça çeşitlidir çünkü her mineralin faydalı olduğu alan farklılık gösterir. İnsan vücudu söz konusu olduğunda en önemli mineraller; kalsiyum, demir, selenyum, bakır, çinko, sodyum, iyot, flor, potasyum, magnezyum, fosfor, kükürt, manganez, krom olarak sıralanabilir. Vücudumuz bu minerallerin hepsine ihtiyaç duyar ve her bir mineralin gerek gıdalar gerekse takviye ürünlerle karşılanması gerekir.
Mineraller, sindirim sistemimizdeyken kana karışır ve yine besinler sayesinde aldığımız vitaminlerle beraber vücudumuzun farklı bölgelerine ilerleyerek fayda sağlarlar. Kemik, kas ve dişlerin oluşumunda hem çocuklarda hem de yetişkinlerde minerallerin görevleri çok önemlidir. Öte yandan hücre içi ve hücre dışı sıvı oranlarının dengede tutulmasında da görev alırlar. Enzimlerin yapı taşıdır ve enzimlerin çalışmasına yardım ederler. Ayrıca vücudun genel olarak hastalıklarla savaşmasında ve sağlıklı gelişiminde de rol oynarlar.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi her mineralin vücuttaki etkisi ve faydalı olduğu alan birbirinden farklıdır. Bu nedenle de her bir mineralden ve faydasından kısaca bahsetmek gerekirse;
Vücut için gerekli olan mineraller, bazı zamanlarda yetersiz kalabilir. Eğer vücudun ihtiyaç duyduğu kadar mineral alınmazsa ya da vücut mineral emilimini gerçekleştiremezse mineral eksikliği görülebilir. Mineraller, dışarıdan alınan maddeler olduğu için sağlıklı beslenen kişilerde mineral eksikliği görülme olasılığı oldukça düşüktür. Sağlıklı ürünler tercih edilmiyorsa ya da belirli bir minerali barındıran ürün tüketilemiyorsa vücut, hücreleri ve fonksiyonları çalıştırmak için yeterli enerjiyi bulamaz. Ayrıca sigara ve alkol kullanımı da minerallerin düzgün bir şekilde emilememesine sebep olur. Örneğin halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, kramp gibi şikâyetler mineral eksikliğinin işareti olabilir.