Eklemler, vücudumuzda kemiklerin birbiriyle birleştiği noktalardır ve tendon, bağ ve kaslarla çevrilir. Bu yapılardan herhangi birinin yapısında oluşan problemler sonucu eklem ağrıları meydana gelebilir. Eklem ağrısı tüm eklemlerde görülebileceği gibi, vücudumuzun tüm ağırlığını taşıdığı için ve gün içerisinde yürüme gibi faaliyetler sebebiyle en çok kullanılan eklem olduğundan en yayın şekilde diz ekleminde görülür.

Eklem Ağrısı Belirtileri

Eklem ağrısı, günlük yaşantımızı ve hareket kabiliyetimizi fazlasıyla etkileyen bir problem olabilir. Eklem ağrısının nedeninin bulunması ve en doğru şekilde tedavi edilmesi, daha kaliteli ve ağrısız bir yaşam sürmemize yardımcı olacaktır. Bu nedenle de eklem ağrısının belirtilerini bilmek gerekir. Elbette eklem ağrılarının ilk belirtisi hastaya göre şiddeti farklılık gösteren eklem ağrılarıdır. Eklem ağrısının yanı sıra görülebilecek belirtiler arasında;

  • Eklem ve çevresinde şişlik
  • Zayıflık ve çıtırdama sesi
  • Dengesizlik
  • Yanma hissi
  • Kızarıklık ve sertlik
  • Ağrıya bağlı hareket ve yürüyüş bozuklukları
  • Dizin tam olarak düzleştirilip bükülememesi gibi belirtiler yer alır.

Eklem Ağrısı Nedenleri

Her ne kadar eklem ağrılarının yaşa bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlık olduğu düşünülse de aslında öyle değildir. Her yaştan bireyde eklem ağrısı görülebilir. Kazalar, kilo sorunları, spor aktiviteleri gibi nedenlerle ya da kireçlenme, tendinit, eklem iltihabı gibi çeşitli sorunlar sebebiyle de kemik ağıları meydana gelebilir. Fakat bu hastalıkların dışında hiçbir neden olmadan meydana gelen eklem ve diz ağrıları ise özellikle mineral eksikliğinin bir belirtisi olabilir.

Mineraller

Mineral eksikliğinden önce minerallerin vücudumuzdaki işlevlerine göz atmak gerekir. Mineraller, vücut tarafından üretilemeyen, yiyecek ve içecekler yardımıyla karşılanan maddelerdir. Vücudun işleyişi, fonksiyonları ve enzim çalışmaları için minerallerin görevleri oldukça önemlidir. İnsan vücudu için gerekli olan 15’den fazla mineralin farklı görevleri ve faydaları bulunur. Bu mineraller arasından kalsiyum minerali, kas ve eklem sisteminin işleyişinde en çok yer alan mineraldir. Kalsiyum değerlerinde meydana gelen bir eksiklik, kemik sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir.

Mineral Eksikliği

Vücuda beslenme ile yeterince mineral alınamadığında veya depoladığı minerallerin emilimini gerçekleştirememesi durumunda mineral eksikliği meydana gelebilir. Kemik sağlığı söz konusu olunca süt, yoğurt veya peynir gibi kalsiyum bakımından zengin besinlerin tüketilmemesi vücutta kalsiyum minerali eksikliğine neden olabilir. Mineral eksikliği de kemiklerin olması gerektiği gibi gelişmesine ve sağlıklı kalmalarına engel olur. Kalsiyum mineral eksikliği, vücutta uzun süre devam ederse kemiklerin zayıflamasına ve daha kolay kırılmalarına bile sebep olabilir. Kemiklerde meydana gelen ağrılar, başta kalsiyum olmak üzere diğer minerallerin kaybedildiğinin de göstergesidir. Vücudun sağlıklı işleyişi için minerallerin vücut üzerindeki etkisi göz ardı edilmemelidir.  Mineral eksikliği, eğer besinlerden karşılanamıyorsa ya da yetersiz gelip kemik ve eklemlerde ağrıları neden oluyorsa bu eksiklik, mineral takviyesi sayesinde giderilebilir. Alınan mineral takviyesi sayesinde minerallerin görevlerinin yerine getirerek sağlıklı bir vücut işleyişi sağlanır.

WeCreativez WhatsApp Support
Merhaba Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?